Kippen zijn erg sociale dieren met een eigen dominantiehierarchie, genaamd de pikorde. Deze pikorde is over het algemeen erg stabiel bij hennen. Kippen hebben wel afleiding nodig om de dag door te komen. Zonder de nodige afleiding zullen de kippen hun aandacht op elkaar gaan richten en naar elkaar gaan pikken.
Kippen zijn ook erg communicatief. Er wordt heel wat afgekletst onderling. Onderzoek heeft uitgewezen dat kippen wel dertig verschillende geluiden gebruiken om met elkaar te praten. Ze praten over alles: wat ze willen, als ze een ei gelegd hebben, hoe ze zich voelten etc.
Een kip is een druk dier. Ze is de hele dag bezig met het zoeken naar eten. Als ze niet op zoek is naar eten, dan is ze wel bezig met het poetsen van het verenkleed of het nemen van een stofbad. Dit bevordert de fysieke gezondheid en mentale gesteldheid van de kip.
Een kip is van nature nieuwsgierig. Onze huiskip zal vrolijk overal rondscharrelen op zoek naar voedsel. De grootte van het gebied waar wordt gescharreld is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die er gevonden wordt, slaapplek en schuilplaatsen. Tijdens het scharrelen krabt de kip de grond los op zoek naar alles wat eetbaar is zoals wormen, insecten en zaden.
Als de kip voldoende voedsel kan vinden zal ze erg honkvast zijn en in de buurt van het nachthok blijven. Zelden zal ze meer dan 50 meter van het de vaste plek vandaan gaan.
Indringers die verschillen in grootte of temperament worden door de hennen meestal niet in de toom toegelaten. Maar ook binnen de toom kan een strijd onstaan over wie er bovenaan de rangorde staat. Zolang dit beperkt blijft is het geen probleem, maar soms kan het pikken extreme vormen aannemen door verveling of overbevolking. Dit verenpikken wordt door andere kippen overgenomen wat er uiteindelijk toe kan leiden dat kippen elkaar zo ernstig verwonden dat ze er aan dood gaan.
De meeste huiskippen worden gehouden voor de eieren. Om het leggen van de eieren enigzins te sturen kun je in het kippenhok een legnest maken. Niet iedere kip is even broeds. Dit wordt onder andere bepaald door het ras en het seizoen, maar ook voeding kan bepalend zijn voor het leggen van eieren.