Kippen hebben een hok en ren nodig wat ze beschermt tegen vocht en tocht. Daarnaast hebben kippen zowel schaduw als zon nodig, houd daar rekening mee bij de plaatsing van het kippenhok. De grootte van het hok hangt uiteindelijk af van het ras dat je gekozen hebt en het aantal kippen dat je wilt gaan houden.
Kippenhok
Een goed kippenhok bestaat uit een ruime buitenren en een nachthok. De buitenren kun je van boven open laten of met gaas dicht maken. Het voordeel van een dichte buitenren is dat er geen andere dieren zoals katten of vogels in het hok kunnen komen en dat je kippen er niet uit kunnen vliegen. Het nachthok moet goed afgesloten kunnen worden en helemaal tochtvrij zijn. Alle naden en kieren moeten goed afgekit zijn om te voorkomen dat je kippen ziek worden. Een kippenhok kun je zelf bouwen, maar ze zijn ook kant en klaar te koop bij tuinwinkels, doe-het-zelf zaken etc. Het groot het hok moet worden hangt af van het aantal kippen wat je wilt gaan houden en het ras. Hoe meer kippen en/of hoe groter het ras, hoe groter het hok en de buitenren moeten zijn.
Voor de meeste kippenhokken is geen bouwvergunning nodig. Je kunt bij je eigen gemeente informeren tot welke afmeting je zonder vergunning een hok mag neer zetten. Vaak zijn daar eisen aan gesteld voor wat betreft maximale hoogte en oppervlakte.
Grootte van het kippenhok
De kippenrassen worden verdeeld in vier groepen: zware rassen, middelzware rassen, lichte rassen en krielrassen. Elke groep heeft zijn eigen richtlijnen voor de minimale afmetingen van de ren en het hok. Deze afmetingen zijn van belang om te zorgen dat de kippen genoeg ruimte hebben, in een te klein hok zullen de kippen ruzie gaan maken en elkaars veren uittrekken. Ook hier geldt: hoe groter, hoe beter.
Zware kippen: nachthok 1m2, ren 1,5m2 per kip
Middel kippen: nachthok 0,85m2, ren 1,35m2 per kip
Lichte kippen: nachthok 0,7m2, ren 1,2m2 per kip
Krielkippen: nachthok 0,55m2, ren 1m2 per kip
Richtlijnen voor het bouwen van een goed kippenhok:
Witkalk
De binnenkant van een kippenhok wordt altijd met witkalk behandeld. Dit dicht de kieren en naden van het hout waardoor tocht en bloedluis geen kans hebben. Daarnaast trekt witkalk ook vocht aan uit de omgeving waardoor de bloedluis uitdroogt.
Plaatsing
Giftige planten
Veelvoorkomende planten die giftig zijn voor kippen zijn:
aardappelloof, tomatenplant, vingerhoedskruid, ridderspoor, kerstster, taxus, buxus, hulst, gouden regen, rododendron, Lelietje van Dalen
De meeste kippen weten zelf welke planten ze wel en niet kunnen eten. Om ongelukken te voorkomen kun je de planten toch beter zelf weghalen.
Kippen slapen zittend
Kippen gebruiken een zitstok om op te slapen. Voor een kip met een normaal formaat zijn zitstokken van 6 centimeter breed prima, voor kleinere rassen kun je beter een kleinere zitstok van 3cm breed gebruiken. De scherpe hoeken van de stok kun je rond schuren zodat de beter zijn klauwen om de stok kan slaan. De zitstokken zitten alleen in het nachthok en zo ver mogelijk bij het legnest vandaan. Kippen willen altijd op de hoogste stok zitten, om te voorkomen dat ze onderling gaan vechten om een plekje op de hoogste stok kun je beter alle stokken op dezelfde hoogte plaatsen. Plaats de zitstokken niet te dicht tegen de achterkant omdat anders de staartveren langs het hout kunnen schuren.
Zandbad
Kippen zijn dol op een zandbad. Met het zandbad houden ze hun huid en veren schoon en gezond. Door het schuren door het zand worden kleine parasieten uit de veren geschuurd.